26 Aralık 2010 Pazar

Çiğ Brokoli Salatası


Enfes bir salata.
2 demet brokoli,saplarının dibinden çiçeklerini kesiyorsunuz.Sadece çiçekleri kullanıyoruz.İyice yıkıyoruz.1 kırmızı soğanı küçük kareler biçiminde doğruyoruz(Brunoise).Bir köşede bir kucuk paket kaju fıstığını fırında 5 dakika ısıtıyoruz.Kaju fıstıkları ısındıkça sertleşmiyor aksine yumuşamaya meyilleniyor.Daha sonra bir kaba su doldurup içine 2-3 avuc kuru üzümü koyuyoruz ve onları 5-10 dakika fırında ısıtıyoruz.
Salata sosumuzu hazırlamak üzere 1 buyuk cay bardağı mayonezi,kucuk cay bardağı oranında toz şeker ve 3 corba kaşığı elma sirkesiyle karıştırıyoruz.Bu karışıma dilenirse göz kararı krema da eklenebilir,küçük çay bardağı oranı yeterli olacaktır.İyice karıştırdıktan sonra sosu bir kenara bırakıyoruz.
3-4 dilim pastırmayı cok ince ve kucuk parcalara boluyoruz.Bıçakla baş edilmesi zor bir malzeme olduğundan dolayı ellerinizi kullanabilirsiniz.Pastırmadan pek hoşlanmıyorsanız 1-2 dilim pastırmaylada idare edebilirsiniz.Maksat salataya bir protein'in aromasını vermek ve lezzeti guclendırmek.Yoksa pastırma dilimlerini hüpletmek değil,o nedenle çok ufak aprçalara boluyoruz.Pastırma tadı asla öne çıkmayacak,farkedilmeyecek bile.
Pastırma parçalarımızı önceden ısınmış fırınımıza koyuyoruz ve hafif pişinceye dek bekletiyoruz.Hala yumuşak olmaları gerekiyor.5 dakika civarı yeterlidir.
Bu esnada brokoli ve soğanımızı aynı kaba aldık,fırından alının üzümleri suda ekstra 10 dakika daha beklettikten sonra sularını sıkıp (öldürmeden) kabımıza kattık,kajuyu bu malzemelerin üzerine ekledik.Son elemanımız pastırmaları da kaba ekledikten sonra salata sosumuzu üzerine boca ediyoruz.Malzemelerin hepsini güzelce karıştırıyoruz.
Bu salataya tuz biber koyma gereği yok,aksine tatlı aromayı ve tazeliği öldüreceğini düşünüyorum.Elma sirkesinin yardımıyla çok ince bir sos elde etmiş olacaksınız ve brokoliler sosun lezzetini emecek.Soslu olup olmadığını bile anlayamaycaksınız sadece renk ve lezzet şenliği olacak salatanızda.
Bir saklama kabında salatanızı bir kaç saat ve hatta bir gece bekletirseniz lezzeti tam yerine oturacaktır.
Brokoli sevmeyene brokoli sevdiren,hergün yeme arzusu uyandıran bağımlılık yaratıcı bir lezzet!

Aynı salatanın light versiyonunu daha az mayonez ve şeker kullanarak yaratmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder