2 Nisan 2011 Cumartesi

Karidesli Ceviche


Latin mutfağına ait Ceviche ile ilgili ilginç ve heyecanlı olan şey,ana malzeme olan balığın bir nevi çiğ servis edilişi.Tam olarak çiğ de denemez çünkü balığı limonun içinde buz dolabında 2-3 saat bekletiyorsunuz ve limo'nun asidi balığı hafifçe pişiriyor.Farkı balığın renginden ve pişmiş goruntusunden anlayacaksınız.Limon kullanmanız şart değil,narenciye ürünlerinin hepsiyle yapılabilir bu işlem.
Ceviche daha çok bir aperatif yada salata olarak masanızda yer alabilir.Değişik pek çok versiyonu var ve çoğu ceviche tarifi,bizim çoban salatamızı andırıyor lezzet bakımından.
Dilediğiniz miktar karidesi (jumbo tercih edin)tuz biber ve sarımsakla ovun.Sıktığınız limon ve lime (küçük yeşil limonlar)suyunu karideslerin üstünü kaplayacak kadar dökün ve 2-3 saat buzdolabında bekletin.Karidesleriniz buzdolabında pişerken,diğer malzemeleri hazırlayın.Domatesleri(çeri domates kullanın,eğer diğer domateslerden kullanacaksanız suyu ve çekirdeklerini akıtın)çok küçük küpler halinde doğrayın.Küçük salatalıklardan kullanırsanız sadece uzunlamasına ikiye bölün ve ardından küp halinde doğrayın.Kabuklarını soymayın.Büyük salatalıklar kullanıyorsanız ise salatalığın çekirdekli bölümünü kullanmayın.Salatalıkların çekirdekli bölümü salatayı sulandırır.Ananas dilimini ve kırmızı soğanı küp halinde doğrayın.Maydonoz (tercihen frenk maydonozu),taze kişnişi (bulamazsanız bu malzemeyi kullanmayabilirsiniz)ve sarımsağı küçük doğrayıp diğer malzemelerle beraber karıştırın.Karideslerinizi dolaptan çıkartın,küçük parçalar halinde doğrayın ve diğer malzemelere ekleyin.Karideslerin bir kısmınıda bütün olarak cevicheye koyabilirsiniz.Yağ ve lime suyunu koyduktan sonra deniz tuzu ve çekme karabiberle çeşnilendirin.Buz dolabında yarım saat soğumaya bırakın.Kruton,cips veya Tacoyla servis edebilirsiniz.
*Karides yerine herhangi bir beyaz balık kullanabilirsiniz.
*Çoban salatası efektini azaltmak için salatalığı çıkarabilirsiniz.Malzemeniz karides ise,salatalık yerine avokado kullanabilirsiniz.
*Bu klasik bir ceviche sayılır malzeme seçeneklerinin el verdiği ölçüde.Bu klasik ceviche'ye alternatif olarak kendi uydurma ceviche tarifimde lime ve limon suyunda bekletilmiş karideslere eşlik etmesi için kullanacağınız malzemeler sadece küp kesilmiş kırmızı soğan ve yumurta beyazı,mısır taneleri,maydonoz,limon,kara biber,kimyon,zeytinyağı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder