9 Nisan 2011 Cumartesi

Kızarmış Wonton / Çin Mantısı


Önce hamuru hazırlıyoruz.1 yumurtayı 3-4 çay kaşığı tuzla hafifçe çırpın.Çeyrek bardak su ekleyin,büyük bir çanakta 2 bardak unun ortasına dökün ve yoğurun.Hamur kıvamı alabileceği biçimde un ve su takviyesi yapabilirsiniz.Şekil alabilir bir kıvama geldiğinde hamurunuzu yarım saat buzdolabında bekletin.Bu esnada mantının içini hazırlayın.Kıymaya 1 çorba kaşığı istiridye sosu (oyster sauce),1 çorba kaşığı şeker,1 çorba kaşığı susam yağı (yoksa zeytin yağı),1 çorba kaşığı mısır unu,küçük doğranmış 1 yeşil soğan ekleyin ve karıştırın.Ayıklanmış karidesleri küçük doğrayın ve harca ekleyin,tekrar yoğurun.Harcı bekletin,hamurunuzu buzdolabından alın.Unlanmış bir zeminde hamuru çok ince biçimde açın,hamurun yapışmaması için gerektiğinde un serpebilirsiniz.Hamurları dilediğiniz biçimde kestikten sonra 1 saat buzdolabında bekletin(Çok sertleşirlerse endişelenmeyin,dışarıda bir kaç dakika beklettikten sonra yumuşayacaklardır) Hamuru dilerseniz yuvarlak dilerseniz kare biçimlerinde kesebilirsiniz.Yuvarlak hamuru poğaça biçiminde kapayabilecekken,kare biçimindeki hamuru geleneksel wonton şeklinde kapayabilirsiniz;1 yumurta çırpın.Hamurun kenarlarına yumurta sürün,ortaya kıymayı koyup hamuru üçgen şeklinde kapayın,ardından üçgenin iki ucunu yumurtalayıp arkada birleştirin.3 bardak sıvı yağı tavada hafifçe kızdırın.Mantıları dikkatlice,teker teker yağın içine bırakın.Üst üste gelmemelerine dikkat edin.Altın rengi aldıklarında,ortalama 6-7 dakika sonra mantıları yağdan alın.Acı tatlı (Sweet sour) sos veya istiridye sosuyla servis edin.
*Mantıları buharda da pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder